egy új helyzet...

Törött lábbal a fiam gurulós székén közlekedve meglepő felfedezésekre jutottam: amit látok normál üzemmódban, a 150-160 cm-es szemmagasságomban, azt bizony nem látom a 120 cm-es szemmagasságban. Amit járóképesen le tudok venni egy polcról, azt most idegesítően lehetetlen elérnem, amit viszont máskor nem látok meg egy alacsonyabb szekrény mélyén, most szinte „kiszúrja” a szemem. Saját környezetem tájékozódási pontjainak egy részét elveszítettem, és a világ egy új szeletét kapom cserébe.

Helyzetek ötlenek fel az élet minden területéről: testvérek vitatkoznak, hogyan játszanak együtt egy játékkal?

A nagyobbik, „tanítási célzattal”, mutatja a kicsinek, mit kell csinálni, az apróbb pedig felháborodva veszi tudomásul, hogy ő egyedül nem tehet egy lépést sem a játékban. Vajon mit szeretne az egyik, és mit a másik?

Barátok beszélgetése egyikük nehéz élethelyzete kapcsán, amikor ő csak meghallgatást vár, a másik pedig ontja a javaslatokat, ötleteket… 20-as és 40-es munkatársak visszatérő vita témája arról, hogy érték-e a lojalitás? Megmerevedett nézőpontok, vélemények.

Főnök és beosztott disputája a teljesítmény kontra szervezeti szabályok betartása ügyén. Vajon átültek-e valaha akár konkrétan, akár szimbolikusan a másik székébe? Tudjuk-e, mit lát onnan a másik?

Tréningeken és coachingban is gyakran alkalmazott technika a másik helyére való átülés, vagy csak egyszerűen a saját pozíció megváltoztatása. Azt szolgálja, hogy könnyebb legyen a másik ember motivációjának, gondolkodásmódjának, érzéseinek empatikus elfogadása, illetve tudjuk elengedni a megmerevedett álláspontunkat. Pl. konfliktus helyzetek megoldása során, ezzel a módszerrel segíthetjük másik szerepébe való belehelyezkedést annak érdekében, hogy pontosan megértsük a partner álláspontját.

Tegyünk többet azért, hogy ne csak kényszerhelyzetben, „tanuló szituációban”, vagy kiéleződött konfliktusok, veszekedéssé fajult viták után merüljön fel bennünk a gondolat…

Én pl. most beülök a gyerekszobába és megpróbálom megérteni, miért nem reagálnak a gyerekeim, akkor sem, ha súlyos decibeleket mozgósítok…

 

Örömmel várom a példákat, bevált módszereket arra vonatkozóan, hogyan lehet jobban megismerni, megérteni a másik ember szempontjait. Milyen sikerrel zárult helyzetek voltak életükben, amikor létkérdés volt a másik megértése? Mi segített ebben a szituációban?

Puskár Ildikó

Demo Description


HDTeam ajánlatkérés

[Kérjük minél több információt adj meg a pontos ajánlat érdekében!]

This will close in 0 seconds

Share This